Wij zijn BouwGarant aannemer in Enschede

8 Tips & Tricks om de badkamer te verbouwen

8 Tips & Tricks om de badkamer te verbouwen
9
jul

TIP 1 – praktisch              

Het volledig verbouwen van de badkamer neemt al gauw twee weken in beslag. In deze tijd kan er dus geen gebruik worden gemaakt van de badkamer. Het is dus verstandig om van tevoren na te denken waar je je gaat wassen of douchen. Kun je niet terecht bij familie/vrienden of buren, dan is een mobiele doucheruimte de uitkomst.

TIP 2 – indeling

Goed nadenken over de indeling van de nieuwe badkamer is belangrijk. Hoe moet de ruimte gebruikt worden en wie maakt er gebruik van? Moeten bijvoorbeeld de droger of wasmachine er ook in passen? Hoeft de indeling niet perse te veranderen dan kunnen hier kosten bespaard worden doordat niet al het leidingwerk verlegt hoeft te worden. Vaak is het toilet in de badkamer een belangrijk uitgangspunt omdat deze een grote afvoerpijp heeft. Hieromheen kunnen dan vervolgens de positie van de douche, bad en wastafel worden ontworpen.

TIP 3 – bad en/of douche

Kies je voor een douche, een bad of voor beide? Een bad is er in verschillende vormen, formaten en materialen. Afhankelijk van het formaat badkamer kan er een keuze worden gemaakt uit vrijstaande baden, een hoekbad of een ligbad. De baden van plaatstaal zijn zwaar, maar sterk. Een bad van acryl is voordeliger in aanschaf. Ze zijn echter wel meer gevoelig voor krassen. Daarentegen isoleren ze wel goed en voelen warm aan zodra je in bad stapt. Als u wilt besparen op energie gebruikt u beter een douche dan een bad. Een bad verbruikt namelijk het dubbele aan warm water (bij 8 minuten douchen en een bad van 120liter). Wil je toch een bad? Dan is het misschien een idee om het te isoleren zodat het niet al te snel afkoelt. Dit voorkomt bijvullen om op temperatuur te blijven. Sta bij de keuze van een bad goed stil bij de verschillende formaten, en kies het kleinste formaat waarmee iedereen die er gebruikt van maakt nog goed uit de voeten kan.  Overbodig veel inhoud verbruikt ook weer onnodig veel warm water.

TIP 4 – ventilatie

Indien dit nog niet aanwezig is in de badkamer is het wel verstandig om dit aan te leggen. Een vochtige ruimte waar niet of nauwelijks geventileerd wordt is een goede bron voor schimmel en vochtplekken. Grofweg gezegd kan er op twee manieren geventileerd worden. Op een natuurlijke of mechanische manier. Natuurlijke ventilatie geschiet doormiddel van ventilatieroosters (in de muur of op een ruit) of ramen die open kunnen. Bij mechanische ventilatie wordt het vocht afgevoerd middels een elektrische ventilator. Een combinatie van beide is helemaal ideaal.

TIP 5 – verlichting

Ook verlichting is er in allerlei soorten. Voor de badkamer is het echter wel van belang, dat de lampen die gekocht worden geschikt zijn voor gebruik in vochtige ruimtes. Een combinatie van elektra en water kan namelijk gevaarlijk zijn. Koop daarom altijd verlichting met de juiste beschermingsklasse. De badkamer kan verdeeld worden in meerdere zones, waarbij elke zone weer een andere beschermingsklasse heeft. Koop dus niet zomaar verlichting en laat u bij de aankoop goed voorlichten.

TIP 6 – verwarmen

Niets is zo vervelend om na een lekker warm bad of douche je in een koude badkamer te moeten afdrogen. Een goede verwarming in de badkamer is dan essentieel. Je kunt dan kiezen uit een radiator, vloerverwarming of combinatie van beide. Vloerverwarming is ideaal als je een hekel hebt aan koude voeten.

TIP 7 – muur

De muren in de badkamer kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt. Je kunt hierbij denken aan verf, stucwerk, glas, steen of tegels. Voor de natte ruimte in de badkamer kun je beter kiezen voor glas of tegels. Verf of stucwerk in de badkamer vergt wel extra aandacht en kan niet gebeuren met de reguliere producten. Wel met speciale producten.

TIP 8 – vloer

Uit veiligheidsoogpunt is het een goed idee om te kiezen voor antislip vloertegels. Deze zijn ietwat ruwer dan de “gewone” tegel maar het voordeel is dat je niet zo gauw uitglijdt.