Wij zijn BouwGarant aannemer in Enschede

5 dingen die je MOET weten over ventileren

5 dingen die je MOET weten over ventileren
10
feb

1. Ventileren is stoken voor de mussen. Toch?

Dit argument wordt vaak gebruikt als reden voor weinig of geen ventilatie van de woning. Klinkt misschien logisch zou je denken. Toch is het niet waar! Ventileren is absoluut geen energieverspilling. In een slecht geventileerd huis is de lucht relatief vochtig. Doordat we zweten, koken, wassen, douchen, poetsen of naar de wc gaan, is er veel vocht in huis. Nu komt het: Het verwarmen van vochtige lucht kost veel meer energie dan het verwarmen van drogere lucht. Ventileren is daarom zeker geen energieverspilling.

2. Luchten is niet hetzelfde als ventileren

Een ruimte lekker luchten door de ramen even open te zetten is misschien lekker fris, maar lang niet voldoende voor gezonde lucht. Binnen een half uur nadat de ramen zijn gesloten is diezelfde gezonde lucht alweer verdwenen. Door 24uur per dag te ventileren ben je pas verzekerd van echt frisse lucht in huis.

3. Wist je dat vervuiling binnen gemiddeld 2 keer hoger is dan buiten ?

Uit een onderzoek van de Europese commissie is gebleken dat vervuilde lucht binnen in gebouwen en woningen veelal 2 x zo hoog is als buitenlucht. Zelfs in stedelijke gebieden. De oorzaak van de vervuiling is deels te wijten aan chemische producten  die we binnenshuis gebruiken zoals bijvoorbeeld verf, bleekmiddel of luchtverfrissers. Hier komen namelijk schadelijke stoffen bij vrij.

vervuiling

4. Nog een groot misverstand over ventilatie

Vaak wordt gedacht dat hoofd, huid, ogen en luchtwegen geïrriteerd raken door droge lucht en dat de verwarming daarvan de oorzaak is. Vaak is het juist het geval dat mensen allergisch zijn voor huisstofmijt. Klachten kunnen in principe het hele jaar voorkomen maar vooral in de herfst en winter zal dit stijgen doordat ramen dichtgaan en de verwarming aan. De stof achter de verwarming gaat door het huis zweven en wordt zodoende ingeademd.

Dusty floor

5. Ventileren en het ontstaan van ziektes

We hebben allemaal verse en gezonde lucht nodig om goed te kunnen functioneren. Gemiddeld brengen we 90% van onze tijd binnen door. Thuis, op school, op kantoor…. Door te wassen, koken, poetsen, toiletgebruik, roken, keukenafval, huisdieren, elektrische apparatuur, verf en chemische stoffen ontstaat er binnenshuis ongezonde lucht. Ook een hoger vochtgehalte heeft invloed op de kwaliteit van de lucht binnen in huis doordat het een grotere kans op de ontwikkeling van schimmels en huisstofmijt geeft. Je huis wordt als het ware een broeihaard voor verschillende ziektes.

Hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, concentratiestoornissen, irritaties aan de ogen en luchtwegen, allergien, astma, niesbuien, hoesten, slecht slapen en eczeem zijn allemaal symptomen die veroorzaakt kunnen worden door een ongezond binnenklimaat  en te weinig ventilatie.

Vooral kinderen zijn gevoelig voor deze symptomen. Ventileer daarom dus goed om een gezonde lucht voor je gezin te garanderen.

Handige tips tegen huismijt

  • Zorg iedere dag voor goede ventilatie in huis
  • Laat na het koken de afzuigkap ongeveer een uur aan om zoveel mogelijk stoom af te voeren uit huis
  • Droog de was buiten of in een wasdroger
  • Was beddengoed regelmatig op 60°C
  • Probeer de luchtvochtigheid in huis zo laag mogelijk te houden
  • Neem gladde oppervlakten regelmatig af met een vochtige doek
  • Zorg voor gladde vloerbedekking in woon- en slaapkamer (laminaat, parket, plavuizen)
  • Zorg voor zo min mogelijk gestoffeerde meubels in de slaapkamer
  • Zorg voor een stofzuiger met HEPA filter